M. Refik Selimoğlu

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u vefat yıldönümünde (27 Aralık) bir kere daha rahmetle anıyoruz. Onun Safahat isimli eserinde yer alan manzumelerinden, çocukların severek okuyacakları bir demet, çocuklara yönelik hikâyeleriyle tanınan Sırrı Er tarafından hazırlanarak "Çocuklara Safahat'tan Hikayeler" adıyla yayımlandı.
Hikâye, sevilerek zevkle okunan bir edebî tür. Yaşanmış, ya da yaşanması mümkün olayların edebî bir dille ortaya konulduğu hikâye, bilindiği gibi toplumu ve bu toplumda yaşayan insanı konu olarak ele alıyor. Hikâye okuyucusu, bu açıdan toplumu ve insanı daha bir yakından tanıyor. Hikâye kahramanı yerine kendisini koyuyor, onun davranışlarını, olaylar karşısında gösterdiği tepkileri onaylıyor ya da onu eleştiriyor.
Hikâye türü çocuklarımızca da seviliyor. Çocuk, hikâye ile; hayat, olay, eşya arasındaki ilişkileri takip ederek, bir bakıma hayata da hazırlanıyor. Çocuklar, en çok serüvene, merak uyandıran ilginç olayları konu alan hikâyeleri seviyorlar. Çocuk duyarlığıyla, onun anlayabileceği dil ve anlatımla kaleme alınan bu hikâyelerle okumayı seviyorlar. Toplumlarına hizmet etmiş, kahraman, yazar, sanatçıların hayatını konu alan kitaplarla bu örnek insanları tanıyorlar.
Eserleriyle topluma yön vermiş, toplumu derinden etkilemiş insanların hayatlarını konu alan hikâyeler yanında, bu insanların yazdıkları hikâyeler de ilgi ile okunuyor. Mesnevi'den, Gülistan'dan seçilen hikâyeler yıllardır çocuklarımızın da ilgisini çekiyor. Özellikle fabl türü bu hikâyeler resimlerle çocuk okuyuculara sunuluyor. İstiklâl Şairimiz Mehmet Âkif'in Safahat isimli eserinde de pek çok manzum hikâyeye yer verilmiş. Küfe, Kocakarı ile Ömer bu tür hikâyelerden en tanınanları. Eğitimci, yazar Sırrı Er, Safahat'ta geçen manzum hikâyelerden çocukları için bir seçme yaparak onları hikâyeleştirmiş. “Çocuklara Safahat'tan Hikâyeler”adıyla yayınlanan eserde; Hasta, Küfe, Selma, Azim, Seyfi Baba, Kocakarı ile Ömer, Dirvas, Mahalle Kahvesi, Ressam Haklı ve Bebek başlıklı hikâyeler çocuklara yönelik bir dil ve anlatımla kaleme alınmış.
Sırrı Er, öğrenim çağındaki çocukların bu hikâyelerle Mehmet Âkif'i ve onun şiirlerini daha iyi tanıyacaklarını belirtiyor eserinde. Özellikle çocuklara yönelik hikâyeleriyle tanınan Sırrı Er'in Safahat'tan günümüz Türkçesine aktararak kaleme aldığı hikâyelerin, çocuklar tarafından sevilerek, zevkle /okunduklarına/okunacaklarına inanıyorum.
(Çocuklara Safahat'tan Hikâyeler, Sırrı Er, Akçağ Yayınları, 4.Baskı, Ankara 2007)
